sunnuntai 10. tammikuuta 2021

ERITYISEN MIELENKIINTOISET KUNTAVAALIT TULOSSA



Mikä on Nurmijärven suurin puolue huhtikuun kuntavaaleissa? Kuka istuu kunnanhallituksen puheenjohtajan paikalle kesäkuussa ja ottaa vetovastuun kunnan kehittämisestä?

Suurin ryhmä saa näkyvimmän päättäjän eli kunnanhallituksen puheenjohtajan paikan. Kyseessä on erinomainen asema vaikuttaa ja olla esillä, kuten Suomen suurimman maalaiskunnan ja runsaan 43 000 asukkaan kunnan johtavan poliitikon pitääkin olla. Todellinen mahdollisuuksien paikka, jos osaa sen käyttää. Neljä viime vuotta ovat olleet kunnan taloudenpidossa jyrkkää alamäkeä ja nyt on uudella luottamushenkilöjohtajalla tilaisuus osoittaa kykynsä ja kääntää kurssia.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Nurmijärven suurin puolue oli Kokoomus 27,6 prosentin kannatuksella. Kokoomuslaisista eniten ääniä saaneesta Outi Mäkelästä tuli vaalien jälkeen kunnanhallituksen puheenjohtaja, joka vaihtoi sittemmin kunnanjohtajaksi ja tilalle valittiin Virpi Räty.

Toiselle sijalle vaaleissa ylsi Keskusta (20,2%) ja kolmas oli sosiaalidemokraatit (17,2). Val-tuustossa Kokoomuksella on tällä vaalikaudella ollut 15 paikkaa, Keskustalla 11 ja Demareilla 9.

Viime viikolla julkaistu Taloustutkimuksen kannatusmittaus tarjoaa mielenkiintoista vertailutietoa edellisten vaalien kehitykseen. Nyt selvässä johdossa ovat sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset. Kokoomus olisi menettämässä kovasti asemiaan. Gallupit eivät välttämättä vastaa aina täysin todellisuutta, mutta suuntaa ne todennäköisesti osoittavat.

Nurmijärvellä Kokoomus olisi menettämässä 7 paikkaa koko Suomen kannatuksen perusteella. Toki edellisvaalien tuloksen Nurmijärvi-lisä voi osan siitä pelastaa, jos kannattajilla uskoa vielä riittää. Keskustan kannatus on vain 11,7 prosenttia. Kannatus on kyselyn mukaan niin alhainen, että Keskusta näyttäisi menettävän eniten asemiaan ja muuttuvan Nurmijärvellä pienpuolueeksi, kun valtuutettujen määrä putoaisi puolella.

Keskustan kannatusta Nurmijärvellä syö todennäköisesti eniten perussuomalaiset, jolla on vaalikauden aikana ollut omat sisäiset kiistansa. Onko Nurmijärven kärkipaikka loppusuoralla perussuomalaisten ja demarien taistelu? Jää nähtäväksi. Erityisen mielenkiintoiset vaalit on joka tapauksessa Nurmijärvellä tulossa kannatuskyselyjen tulosten valossa. Vahvasti näyttää nyt siltä, että vetovastuu ja politiikan suunta on meillä vaihtumassa.

Harri Lepolahti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti